Köttfärssås:
500 g nötfärs
1 gul lök, hackad
valfri mängd hackad persilja och basilika
2 klyftor pressad vitlök
1 burk krossade tomater
2 msk kalvfond
paprikapulver och chilipulver
salt och peppar
2½ dl vatten
½ dl tomatpuré
1 msk honung
Bechamelsås:
1½ dl grädde
3½ dl mjölk
½ dl vetemjöl
50 g smör
salt och peppar
muskotnöt
2 dl riven ost + 1 dl att toppa med
lasagneplattor
Gör så här:
valfri mängd hackad persilja och basilika
2 klyftor pressad vitlök
1 burk krossade tomater
2 msk kalvfond
paprikapulver och chilipulver
salt och peppar
2½ dl vatten
½ dl tomatpuré
1 msk honung
Bechamelsås:
1½ dl grädde
3½ dl mjölk
½ dl vetemjöl
50 g smör
salt och peppar
muskotnöt
2 dl riven ost + 1 dl att toppa med
lasagneplattor
Gör så här:
- Börja med köttfärssåsen: Bryn lök och köttfärsen i en stekpanna eller gryta.
- Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra under lock minst 20 minuter. Rör då och då så det inte bränns.
- Späd ev med mer vatten och smaka av med salt och peppar.
- Gör bechamelsås: Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner mjölet.
- Tillsätt mjölk, grädde och kryddor och låt sjuda en stund.
- Lyft av grytan från spisplattan. Tillsätt den rivna osten och rör tills den smälter.
- Varva sedan lasagneplattor, köttfärssås och bechamelsås i en smord ugnsform. Avsluta med ett lager plattor med bara bechamelsås över och strö över riven ost.
- Tillaga i ugn, 200°, i 45 minuter (känn så plattorna blivit mjuka).
- Låt stå och dra till sig ca 5 minuter och servera sedan med en god sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar