lördag 8 mars 2014

Kalljästa frukostbröd



25 g jäst

4 dl vatten

1 tsk salt

1 tsk socker

3 tsk rapsolja

2 dl dinkelsikt (eller annat mjöl)

ungefär 5–6 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt socker, salt och olja. 
  2. Arbeta ner mjölet tills degen börjar släppa kanterna men fortfarande är lite kladdig. Arbeta degen lite till. Stjälp ut på mjölat bakbord.
  3. Forma ca 8 st runda små frukostbullar, lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
  4. Täck med bakduk och låt stå i kylskåp över natten. 
  5. Morgonen därpå: sätt ugnen på 225 grader. 
  6. Låt bröden stå framme under bakduk medan ugnen blir varm. 
  7. Skär ett kryss på varje frukostbulle med en vass kniv. Pensla med kallt vatten och strö över vallmofrön. 
  8. Grädda tills bröden fått fin färg på under- och ovansida, ungefär 15–20 min. 

Inga kommentarer: