Pajdeg:
5 dl mandelmjöl
1 dl skalade sesamfrön
80 gram smör
2 msk fiberhusk
1,5 tsk salt
2 ägg
Gör pajdegen så här:
- Kör mandelmjöl och sesamfrön i matberedare så de blir till mjöl.
- Lägg i smöret i små kuber. Kör matberedaren tills det blir en smulig deg och alla smörbitar är finfördelade.
- Tillsätt fiberhusk, salt och ägg och kör matberedaren tills det blivit en deg.
- Tryck ut degen (den ska vara ganska kladdig) i en långpanna med en slickepott eller "lilleman".
- Nagga botten och ställ in i kylskåp i 30 minuter–1 timme.
- Förgrädda sedan skalet i 10 minuter i 175 grader.
1 kilo nötfärs
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
800 ml krossade eller passerade tomater
2 msk torkad oregano
2 msk torkad timjan
1 msk kalvfond
2 tsk paprika pulver
salt & peppar
Innan gratinering:
200 gram fetaost
16 körsbärstomater (eller 4 vanliga)
20 urkärnade kalamataoliver
4–5 dl riven mozzarella
Gör så här:
- Höj temperaturen till 225 grader.
- Finhacka lök och vitlök och stek i lite olja/smör.
- Pudra över paprikapulvret.
- Lägg ner köttfärsen och stek tills den är genomstekt.
- Rör ner övriga ingredienser och smaka av. Låt puttra i 10 minuter.
- Fyll pajskalet med köttfärsröran och tryck sedan ner små fetakuber, tomaterna och oliverna och toppa med mozzarella.
- Grädda i ca 25 minuter och låt svalna en stund innan bitar skärs upp och serveras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar