måndag 21 september 2015

Långpannepaj med köttfärs


Pajdeg:

5 dl mandelmjöl

1 dl skalade sesamfrön

80 gram smör

2 msk fiberhusk

1,5 tsk salt

2 ägg

Gör pajdegen så här:
  1. Kör mandelmjöl och sesamfrön i matberedare så de blir till mjöl. 
  2. Lägg i smöret i små kuber. Kör matberedaren tills det blir en smulig deg och alla smörbitar är finfördelade.
  3. Tillsätt fiberhusk, salt och ägg och kör matberedaren tills det blivit en deg.

  4. Tryck ut degen (den ska vara ganska kladdig) i en långpanna med en slickepott eller "lilleman".
  5. Nagga botten och ställ in i kylskåp i 30 minuter–1 timme.
  6. 
Förgrädda sedan skalet i 10 minuter i 175 grader.
Köttfärsröra:

1 kilo nötfärs

2 gula lökar

5 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

800 ml krossade eller passerade tomater

2 msk torkad oregano

2 msk torkad timjan

1 msk kalvfond

2 tsk paprika pulver

salt & peppar


Innan gratinering:
200 gram fetaost

16 körsbärstomater
 (eller 4 vanliga)
20 urkärnade kalamataoliver

4–5 dl riven mozzarella

Gör så här:
  1. Höj temperaturen till 225 grader.

  2. Finhacka lök och vitlök och stek i lite olja/smör. 
  3. Pudra över paprikapulvret. 
  4. Lägg ner köttfärsen och stek tills den är genomstekt. 
  5. Rör ner övriga ingredienser och smaka av. Låt puttra i 10 minuter.

  6. Fyll pajskalet med köttfärsröran och tryck sedan ner små fetakuber, tomaterna och oliverna och toppa med mozzarella.

  7. Grädda i ca 25 minuter och låt svalna en stund innan bitar skärs upp och serveras.


Inga kommentarer: