400 g färska champinjoner, skär i kvartar
1 stor gul lök, hackad
smör att steka i
1½ msk mjöl
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 svampbuljongtärning
½–1 dl vitt vin
4 dl grädde (valfri fetthalt)
1 stor morot
100 g gorgonzola
250 g färsk broccoli
salt
ca 500 g räkor med skal
Gör så här:
- Fräs champinjoner och lök i smör tills all vätska kokat bort. Häll över i en kastrull.
- Strö över mjölet och rör om ordentligt. Tillsätt vatten, vin, buljongtärningar och grädde.
- Skiva moroten och lägg i. Låt småkoka tills bitarna mjuknat.
- Ta kastrullen av plattan och mixa slät med mixerstav.
- Skär broccolin i små buketter och stek i stekpanna.
- Skala räkorna.
- Ställ tillbaka soppan på plattan och lägg i osten.
- Låt soppan småputtra så osten smälter, men koka ej.
- Smaka av med salt. Känns soppan för tjock, tillsätt lite mer vatten.
- Lägg i broccolin.
- Häll upp soppan i skålar och lägg i en näve skalade räkor.
- Servera genast med ett gott, nybakat bröd.
- Tips: Man kan droppa över lite örtolja (mixa lite örter, t.ex timjan och basilika, med olja och salt).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar