2 paket saffran (à ½ g)
2 msk vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3%)
2 dl strösocker
½ tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 ½ dl)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
Gör så här:
- Lägg saffranet i vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
- Skär smöret i tärningar.
- Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en hushållsassistent.
- Tillsätt sockret, salt och mjöl.
- Arbeta degen 15 minuter i maskin.
- Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk.
- Knåda lätt och baka ut till lussekatter, ca 32 stycken.
- Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar.
- Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Tryck i russinen i lussekatterna.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar