söndag 12 december 2021

Lussekatter


2 paket saffran (à ½ g)

2 msk vatten

50 g jäst

175 g rumsvarmt smör

5 dl rumsvarm mjölk (3%)

2 dl strösocker

½ tsk salt

800 g vetemjöl (ca 13 ½ dl)

1 dl russin

mjöl till utbakning

1 ägg till pensling


Gör så här:
  1. Lägg saffranet i vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en hushållsassistent.
  4. Tillsätt sockret, salt och mjöl. 
  5. Arbeta degen 15 minuter i maskin. 
  6. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  7. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. 
  8. Knåda lätt och baka ut till lussekatter, ca 32 stycken. 
  9. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. 
  10. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
  11. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  12. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Tryck i russinen i lussekatterna.
  14. Pensla med uppvispat ägg. 
  15. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. 
  16. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: