tisdag 8 oktober 2013

Upplandskubb

50 g jäst

3 dl vatten

2 dl mörk sirap

1 tsk salt

5 dl vetemjöl

5 dl fint rågmjöl

Först och främst; se till att du har en kastrull eller gryta på minst 2 liter. Den måste tåla att vara i ugnen. 

Gör så här: 
  1. Smula jästen i en degbunke och värm vattnet till fingervarmt, 37°, på plattan. 
  2. Häll över vattnet och rör så att jästen löses upp. 
  3. Häll i salt, sirap och sen rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen smidig och lägg upp på bakbord. 
  4. Knåda och rulla i hop degen till en ”fin” boll i samma storlek som kastrullen.

  5. Smöra kastrullen och locket och mjöla sen båda med rågmjöl. 
  6. Lägg ner degbollen i kastrullen. 
  7. Sätt på locket och låt jäsa i 40 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 200°.

  9. Ha ugnsgallret i nedre delen av ugnen och ställ in kastrullen med locket på. 
  10. Låt grädda i ca 60–70 minuter.

Inga kommentarer: