3 dl vatten
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
5 dl fint rågmjöl
Först och främst; se till att du har en kastrull eller gryta på minst 2 liter. Den måste tåla att vara i ugnen.
Gör så här:
- Smula jästen i en degbunke och värm vattnet till fingervarmt, 37°, på plattan.
- Häll över vattnet och rör så att jästen löses upp.
- Häll i salt, sirap och sen rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen smidig och lägg upp på bakbord.
- Knåda och rulla i hop degen till en ”fin” boll i samma storlek som kastrullen.
- Smöra kastrullen och locket och mjöla sen båda med rågmjöl.
- Lägg ner degbollen i kastrullen.
- Sätt på locket och låt jäsa i 40 minuter.
- Sätt ugnen på 200°.
- Ha ugnsgallret i nedre delen av ugnen och ställ in kastrullen med locket på.
- Låt grädda i ca 60–70 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar