Ett lite annorlunda recept med torrjäst, mjölkpulver och baksirap. Bullarna blir lätta, höga och saftiga. Många har alldeles för mycket mjöl i degen och då blir bullen torr och tung och tråkig. Tricket är att degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunkens kanter eller om den ska släppa.
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5–3 dl vit baksirap
2 tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
Torra ingredienser, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver (se bild nedan)
Smaksättning:
1 ägg till pensling
100 gram smör
1 dl socker
2 msk kanel (mer eller mindre efter eget tycker och smak)
Pärlsocker ovanpå
Gör så här:
- Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
- Tillsätt baksirap och kardemumma. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
- Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Som sagt: håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna.
- Jäs i 30 minuter.
- Gör i ordning fyllningen under tiden degen jäser.
- Baka ut bullar (ca 55 st).
- Jäs en gång till i 30 minuter
- Pensla med ägg, strö på pärlsocker.
- Grädda ca 10–15 minuter.
Så här ser mjölkpulverpåsen ut. 1 påse à 96 gram motsvarar 2,5 dl. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar