söndag 26 april 2015

Anna Bergenströms sommarbröd


1/2 paket (25 g) jäst
2 tsk salt + 1 msk honung
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 msk rapsolja eller olivolja
2 dl (100 g) grahamsmjöl eller rågmjöl
150 g hasselnötter eller valnötter eller 2 dl solrosfrön
10­–10 1/2 dl (600 g) vetemjöl

1 dl sesamfrön och/eller solrosfrön till utbakningen

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honung. Slå på lite av vattnet och rör ut jästen. Häll i resten av vattnet, mjölken och allt övrigt utom sesamfrön eller solrosfrön till utbakningen.
  2. Arbeta samman degen och låt den jäsa 1–11/2 timme i rumsvärme (eller väl täckt i kylskåpet över natten).
  3. Värm ugnen till 260 grader. Strö ut lite mjöl och sesamfrön eller solrosfrön på bakbordet, tippa ut degen och forma den till en stor limpa. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda först i 260 grader i 10 minuter, sänk sedan värmen till 180 grader och grädda i cirka 30 minuter till. 
  5. Låt brödet svalna på galler.

Inga kommentarer: