1 pkt jäst (50 gram)
4 dl ljummet vatten
3 msk flytande honung
1 dl kallpressad rapsolja
ca 10–12 dl vetemjöl
1 msk flingsalt
Gör så här:
- Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen med vattnet.
- Tillsätt resten av ingredienserna. Var försiktig med mjölet. Degen ska vara smidig och lös, absolut inte hård och kompakt.
- Arbeta degen med maskin eller degkrokar ca 10 min.
- Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min.
- Ta upp degen på rikligt mjölat bakbord och vrid den några varv med mjölade händer och lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa ca 40 min.
- Värm ugnen till 175 grader och grädda därefter ca 45–50 min eller tills brödet fått en gyllenbrun skorpa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar