lördag 27 april 2013

Morbergs hamburgerbröd


25 g jäst

6 dl ljummet vatten 

2 tsk salt 

13 dl vetemjöl 

vatten till pensling

Gör så här:
  1. Finfördela jästen i en bunke.
  2. Lös upp den i vattnet och tillsätt saltet och mjölet.
  3. Arbeta degen i hushållsmaskin i 2–3 minuter (för hand dubbla tiden) eller tills den har satt sig. Degen ska vara kladdig.
  4. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Dela degen och forma den till lagom stora bullar (knåda inte!).
  7. Lägg bullarna på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 15 minuter.
  8. Pensla med vatten och grädda sedan bröden i 5 minuter.
  9. Sänk ugnsvärmen till 150 grader (öppna ugnsluckan för att få ner värmen snabbt) och grädda bröden i ytterligare cirka 15–20 minuter.
  10. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

Deg på jäsning :)

Inga kommentarer: