söndag 17 mars 2013

Hålkakor med lingon

Foto: Carina Sörgårn

50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
2 msk mörk sirap
14–16 dl rågsikt
2 dl lingonsylt
1 tsk salt

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en degbunke, gärna i maskin. 
  2. Smält smöret och slå på mjölken. Ljumma degvätskan till 37 grader, fingervarmt. 
  3. Slå på jästen och rör ut. 
  4. Tillsätt sirap och mjöl. 
  5. Låt maskinen arbeta ca 10 min, eller knåda för hand. Tillsätt så mycket mjöl att degen håller ihop fint men fortfarande är lite kladdig. 
  6. Tillsätt salt och lingon, täck sedan bunken med plastfolie. 
  7. Låt jäsa ca 30 min. 
  8. Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i 8 delar. Forma till runda bollar, platta till något eller kavla lätt. Lägg fyra på varje plåt. 
  9. Täck med bakduk och låt jäsa 1 timme. 
  10. Ta ut runda mått i mitten av varje kaka, lägg ”hålen” vid sidan om. 
  11. Grädda ca 15 min i 175 grader. 
  12. Låt svalna på galler, under bakduk.

Inga kommentarer: