Foto: Carina Sörgårn |
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
2 msk mörk sirap
14–16 dl rågsikt
2 dl lingonsylt
1 tsk salt
Gör så här:
- Smula ner jästen i en degbunke, gärna i maskin.
- Smält smöret och slå på mjölken. Ljumma degvätskan till 37 grader, fingervarmt.
- Slå på jästen och rör ut.
- Tillsätt sirap och mjöl.
- Låt maskinen arbeta ca 10 min, eller knåda för hand. Tillsätt så mycket mjöl att degen håller ihop fint men fortfarande är lite kladdig.
- Tillsätt salt och lingon, täck sedan bunken med plastfolie.
- Låt jäsa ca 30 min.
- Ta upp på mjölat bakbord och dela degen i 8 delar. Forma till runda bollar, platta till något eller kavla lätt. Lägg fyra på varje plåt.
- Täck med bakduk och låt jäsa 1 timme.
- Ta ut runda mått i mitten av varje kaka, lägg ”hålen” vid sidan om.
- Grädda ca 15 min i 175 grader.
- Låt svalna på galler, under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar