tisdag 12 februari 2013

Mustig köttfärssoppa


500 g nötfärs
2 gula lökar
1 stor röd paprika
smör att steka i
2 msk paprikapulver (gärna rökt)
1 msk spiskummin
1 msk mejram
1 burk krossade tomater (400 g)
1 burk vatten (använd tomatburken!)
3 dl tomatjuice
2 msk kalvfond
2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
1–2 röda chilifrukter (med eller utan kärnor och innerväggar beroende på hur het soppa du vill ha)
salt
nymald peppar

hackad persilja

Till servering:
gräddfil

Gör så här:
  1. Skala och hacka löken. Skär paprikan i små tärningar. Fräs i smör utan att de tar färg. Blanda i paprikapulver, spiskummin och mejram och låt kryddorna fräsa med någon minut.
  2. Höj värmen, lägg i färsen och stek den smulig.
  3. Tillsätt tomater, vatten (mängden avgörs av hur "soppig" du vill ha soppan), tomatjuice och fond. 
  4. Tillsätt vitlök och chili.
  5. Koka ihop såsen länge, minst 15 minuter, men gärna ännu längre. 
  6. Smaka av med salt och peppar och strö över persilja. 
  7. Servera med en klick gräddfil.

Inga kommentarer: