måndag 23 juli 2012

Pizza à la Ernst

Pizzadeg:
25 g jäst 

2 tsk flytande honung
2 msk flingsalt
5 dl ljummet vatten 

12–14 dl mjöl 

4 msk olivolja

Gör så här – pizzadeg:
  1. Tips! Använd matberedare så är det lätt att se när degen är klar. Slå ihop jäst, honung och salt med träsked till en jämn smet. Tillsätt sen ljummet vatten och blanda.
  2. Häll i mjöl och olivolja. Blanda och tillsätt mjöl tills du får en jämn deg. Om du använder beredare är degen klar när den släpper från kanterna i skålen.
  3. Arbeta gärna degen en stund. 
  4. Täck sedan över skålen med en kökshandduk och låt jäsa i ca 30 min. Under jäsningen kan du göra tomatsåsen (se nedan).
  5. Mjöla bakbordet där du ska kavla ut degen.
  6. Fördela degen i 3 delar och kavla ut 3 pizzor (ugnplåtsstora), tillsätt hela tiden mjöl så att degen inte fastnar på varken på skärbrädan eller kaveln. Tips är att rulla in den färdigkavlade degen på kaveln och rulla sedan ut på ugnsplåten.
  7. Häll ca 3 msk olivolja över degen och klappa ut den jämt med händerna över hela degen. Ställ in plåten i ugnen och låt grädda tills den är gyllenbrun och knaprig.
Tomatsås:
1 st gul lök, finhackad 

1 st vitlöksklyfta, finhackad
6 msk olivolja
2 st sardellfiléer, inlagda 

4 msk tomatpuré 

2 burkar krossade tomater 

2 msk flytande honung 

nymalen svartpeppar
flingsalt

Gör så här – tomatsås
:
  1. Lägg i olivolja, lök, vitlök och sardellerna i en kastrull. Värm under omrörning.
  2. Rör om tills sardellerna helt smält bort och låt sedan stå och sjuda en stund under omrörning. 
  3. Häll i
 tomatpurén och låt rosta tillsammans med de övrig ingredienserna.
  4. Tillsätt krossade tomater och låt sjuda några minuter under omrörning.
  5. Till sist lägger du i honung, svartpeppar och salt. 
  6. Låt sjuda under omrörning till tomatsåsen blivit tjock.
Pizza med parmaskinka:
1 hg parmaskinka
1 dl oliver (svarta/gröna efter egen smak och tycke) 

200 g mozzarella, tärnad

Gör så här – pizza med parmaskinka:
  1. Bred ut rikligt med tomatsås över den förgräddade pizzan.
  2. Hacka mozzarella och sprid ut på pizzan. Häll sedan på oliverna. 
  3. Grädda i ugn på hög värme tills pizzan fått en fin gyllenbrun färg.
  4. Lägg på parmaskinka när pizzan tagits ur ugnen.

Pizza med potatistopping:
5 st mellanstora potatisar, råa, chipstunt skivade 

Flingsalt och peppar efter egen smak
3 kvistar rosmarin 

1–2 dl västerbottenost, riven
4 msk olivolja

Gör så här – pizza med potatistopping:
  1. Bred ut rikligt med tomatsås över den förgräddade pizzan.
  2. Lägg ut ett heltäckande lager potatis över den förgräddade pizzan. Salta och peppra och riv av
rosmarin och lägg över potatisen.
  3. Strö över västerbottenost och ringla olivolja över hela pizzan. 
  4. Grädda pizzan på hög värme tills osten smält och fått en fin färg.


Pizza med päron- och chevretopping:
3 st stora päron, skivade 

200 g chèvre, skivad 

1.5 dl valnötter
Flytande honung efter egen smak

Gör så här – pizza med päron- och chevretopping:

  1. Bred ut ett tunt lager tomatsås över den förgräddade pizzan.
  2. Lägg päronen så att det täcker hela pizzan. Lägg på chevre, strö över valnötter och ringla till slut honung över hela pizzan.
  3. Grädda i ugn på hög värme tills chevren smält och fått färg. 
  4. Ta sedan ut pizzan från ugnen och ringla ytterligare honung över pizzan innan den serveras.

1 kommentar:

Josefina sa...

Nu var det ett tag sen - hoppas du har det bra och har en skön sommar! Mums för pizza med potatis på. Kram.