fredag 26 juli 2013

Kalljästa frukostbullar


Foto: Carina Sörgårn

1/3 paket jäst (à 50 g) Tips! Det går lika bra med torrjäst (1/3 paket)
2 dl kallt vatten
1 msk olja
1 tsk salt
5 dl valfritt mjöl, t ex vetemjöl special, dinkelmjöl eller rågsikt

Pensling:
vatten

Garnering:
vallmofrö, sesamfrö eller riven ost

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och mjöl. Arbeta till en smidig deg för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. 
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. 
  4. Dela degen i 6–8 bitar. Forma dem till runda, släta bullar som läggs på bakpappersklädd plåt. 
  5. Täck plåten med en bakduk och ställ i kylskåpet över natten.
  6. Sätt ugnen på 250°C.
  7. Ta fram plåten och låt den stå framme medan ugnen värms. 
  8. Pensla bullarna med kallt vatten och strö över valfri garnering.
  9. 
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. 
  10. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer: