Foto: Carina Sörgårn |
1/3 paket jäst (à 50 g) Tips! Det går lika bra med torrjäst (1/3 paket)
2 dl kallt vatten
1 msk olja
1 tsk salt
5 dl valfritt mjöl, t ex vetemjöl special, dinkelmjöl eller rågsikt
Pensling:
vatten
Garnering:
vallmofrö, sesamfrö eller riven ost
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och mjöl. Arbeta till en smidig deg för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
- Dela degen i 6–8 bitar. Forma dem till runda, släta bullar som läggs på bakpappersklädd plåt.
- Täck plåten med en bakduk och ställ i kylskåpet över natten.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Ta fram plåten och låt den stå framme medan ugnen värms.
- Pensla bullarna med kallt vatten och strö över valfri garnering.
- Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
- Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar