söndag 29 april 2012

Skaldjurscheesecake


Foto: Samuel Sörgårn

12–14 bufféportioner
(formens diameter 20–24 cm, dubblera receptet om du använder en 26 cm-form)

100 g kavring eller danskt rågbröd
35–40 g smör, smältes
2 gelatinblad
2 dl crème fraiche
200 g philadelphiaost
½ citron, pressad saft
2-3 msk riven pepparrot
1 dl hackad dill
salt och vitpeppar
150-200 g räkor eller kräftstjärtar (skalad vikt), hackade

Till garnering:
räkor eller kräftstjärtar
rom
dill

Gör så här:
  1. Mixa brödskivorna ordentligt i en mixer och blanda med det smälta smöret. Fördela i en form med löstagbar kant och tryck ut till en slät botten. Ställ in i kylen och låt bottnen sätta sig en liten stund. 
  2. Lägg gelatinbladen i blöt. 
  3. Vispa ihop philadephiaost, crème fraiche och citronsaft. Smaksätt med pepparrot, dill, salt och vitpeppar. 
  4. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en skål i microvågsugnen, rör sedan ner gelatinet i ostsmeten och blanda ordentligt. 
  5. Tillsätt de hackade räkorna/kräftstjärtarna och rör om. 
  6. Häll ostsmeten över kavringsbottnen och stryk ut den jämnt. 
  7. Ställ in tårtan i kylen ett par timmar, gärna över natten. 
  8. Garnera med skaldjur eller rom och dill vid servering.

Inga kommentarer: