Foto: Samuel Sörgårn |
12–14 bufféportioner
(formens diameter 20–24 cm, dubblera receptet om du använder en 26 cm-form)
100 g kavring eller danskt rågbröd
35–40 g smör, smältes
2 gelatinblad
2 dl crème fraiche
200 g philadelphiaost
½ citron, pressad saft
2-3 msk riven pepparrot
1 dl hackad dill
salt och vitpeppar
150-200 g räkor eller kräftstjärtar (skalad vikt), hackade
Till garnering:
räkor eller kräftstjärtar
rom
dill
Gör så här:
- Mixa brödskivorna ordentligt i en mixer och blanda med det smälta smöret. Fördela i en form med löstagbar kant och tryck ut till en slät botten. Ställ in i kylen och låt bottnen sätta sig en liten stund.
- Lägg gelatinbladen i blöt.
- Vispa ihop philadephiaost, crème fraiche och citronsaft. Smaksätt med pepparrot, dill, salt och vitpeppar.
- Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en skål i microvågsugnen, rör sedan ner gelatinet i ostsmeten och blanda ordentligt.
- Tillsätt de hackade räkorna/kräftstjärtarna och rör om.
- Häll ostsmeten över kavringsbottnen och stryk ut den jämnt.
- Ställ in tårtan i kylen ett par timmar, gärna över natten.
- Garnera med skaldjur eller rom och dill vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar