söndag 8 juni 2025

Karamelliserad lökpasta med chili, grädde och halloumi



300 g pasta (till exempel bucatini eller tagliatelle)


400 g halloumi

olja att steka i

crispy chili oil (mängd efter tycke och smak)


2 stora gula lökar

25 g smör

crispy chili oil (mängd efter tycke och smak)

4 vitlöksklyftor

3 dl grädde

salt 

1 dl riven parmesan


färsk persilja, finhackad (till servering)


Gör så här:

  1. Skär halloumin i små tärningar. Stek den krispig i lite olja. Avsluta med att tillsätta lite crispy chili oil. Lägg åt sidan.
  2. Skiva löken tunt.
  3. Stek löken långsamt i en stekpanna med smör och lite crispy chili oil på medel – låg värme i cirka 20 minuter tills den är gyllene och karamelliserad. Rör om då och då så att den inte bränns. Ta upp och ställ åt sidan.
  4. Finhacka vitlöken och stek i samma panna med lite extra crispy chili oil cirka 1 minut. Häll i grädden och rör om. Smaka av med salt. Lägg tillbaka den karamelliserade löken och låt allt puttra ihop på svag värme i några minuter.
  5. Koka pastan al dente enligt anvisningarna på förpackningen.
  6. Spara gärna lite av pastavattnet.
  7. Vänd ner den kokta pastan i gräddsåsen tillsammans med riven parmesan och den stekta halloumin. Rör om tills allt är krämigt och jämnt fördelat. Tillsätt eventuellt lite pastavatten om såsen behöver tunnas ut.
  8. Häll upp allt på ett stort serveringsfat.
  9. Toppa med finhackad persilja och servera direkt!

Inga kommentarer: