lördag 15 februari 2025

Koreansk pasta med frasig parmesankyckling


Pastan:

300–400 g spaghetti

100 g smör

5 vitlöksklyftor, finhackade

4 tsk gochugaru

2 msk japansk soja

2 msk ostronsås

1½ dl riven parmesanost + extra att toppa med

2 salladslökar, finskurna


Parmesankycklingen:

500 g kycklinglårfilé

1½ dl riven parmesanost

2 dl pankoströbröd

1 dl vetemjöl

2 ägg, uppvispade

Neutral rapsolja att steka i 

salt


Gör så här:

  1. Koka spaghettin i rikligt med lättsaltat vatten, 1 minut kortare än vad som står på förpackningen. Spara 2–3 dl av kokvattnet och låt sedan pastan rinna av.
  2. Blanda 1½ dl riven parmesan och panko till kycklingen i en djup tallrik. Häll även mjöl och ägg i varsin djup tallrik. Salta kycklingen lätt. Doppa först i mjöl, sedan i ägg och till sist i pankoblandningen.
  3. Stek kycklingen i generöst med olja tills den är gyllene och frasig på båda sidor och genomstekt. Låt gärna rinna av på galler för att behålla frasigheten medan du förbereder resten.
  4. Smält smöret i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i vitlöken när smöret börjar bubbla. Rör ner gochugaru efter 1 minut.
  5. Tillsätt soja, ostronsås, spaghetti och 1 dl pastavatten. Rör om i 1 minut på medelvärme.
  6. Häll till sist ner parmesanosten och fortsätt röra i ytterligare 1 minut tills det blir som en krämig sås kring pastan. Häll eventuellt på lite mer pastavatten om pastan känns för torr.
  7. Lägg upp på tallrikar, strö över salladslöken och lite extra parmesan. Skiva upp den frasiga kycklingen och servera alltihop tillsammans.

Inga kommentarer: