söndag 28 maj 2023

Paj med karamelliserad lök och vitkål


Pajdeg:

6 dl vetemjöl

230 g smör, kallt, tärnat

3 msk isvatten

1 tsk salt

½ tsk örtsalt


Fyllning:

20 g smör

4 gula lökar, skivade

½ litet färskt vitkålshuvud, strimlat

150 g Boursinost

1 ägg att pensla med, uppvispat


+ låg pajform (cirka 20 cm)


Gör så här:

  1. Börja med pajdegen. Arbeta ihop mjöl, smör, salt och örtsalt i en matberedare med knivblad eller för hand. Tillsätt vatten lite i tager och arbeta ihop till en deg. Platta till och klä in i plast och låt sedan vila 30 minuter eller längre i kylen.
  2. Gör fyllningen. Smält smöret i en stor traktörpanna med lock. Rör i löken och låt steka långsamt och länge på låg värme under lock, cirka 40–45 minuter. Rör lite då och då, om man vill kan man tillsätta en lite nypa socker för att hjälpa på karamelliseringen men det är inget måste. När löken är djupt bärnstensfärgad och söt rör du i den strimlade vitkålen. Stek på låg värme 5 min till och ta sedan av värmen.
  3. Värm ugnen till 200°C.
  4. Dela degen i två delar och kavla ut till två tunna rundlar, stora nog för att du ska få lite överhäng på pajformen. Rulla upp en degrundel på kaveln och lägg sedan ut den över pajformen. Tryck försiktigt och noga in degen i formen och fyll den sedan med den karamelliserade löken och vitkålen. Smula över Boursinost över hela fyllningen. 
  5.  Pensla kanten av pajen med uppvispat ägg och rulla sedan upp den andra deglocket på kaveln och lägg ut över toppen på pajen. Tryck försiktigt degen precis över kanten på pajen och klipp sedan bort överhänget som är större än ½ cm. Spara degresterna för att göra dekorationer. Försegla och vik in kanten på pajen så den hamnar innanför pajformen. Nyp kanterna fint och gör dekorationer med överbliven pajdeg. Pensla hela pajen med vispat ägg, och gör ett hål i mitten av pajen med en ätpinne eller liknande.
  6. Grädda cirka 45 minuter. Servera ljummen med en god krispig sallad. 

Inga kommentarer: