Svampsoppa:
4 bananschalottenlökar
2 klyftor vitlök
200 g skogschampinjoner/kastanjechampinjoner
200 g champinjoner
1 l vatten
3 dl vitt vin
10 g gräslök
2 dl grädde
2 dl mjölk
salt & peppar
ev färsk tryffel
tryffelolja
Tryffeltoast:
8 skivor surdegsbröd
svampmassan från soppan
100 g gruyèreost
tryffelolja
Gör så här:
- Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Riv svampen på grova sidan av rivjärnet. Skär gräslöken så fint och tunt du kan.
- Fräs svampen i olja i en kastrull så att all vätska försvinner. När vätskan kokat bort, tillsätt schalottenlök och vitlök och låt fräsa någon minut.
- Häll på vinet och låt koka upp och låt reducera ner under 3-5 minuter. Häll på vattnet och låt koka ca 10-15 minuter.
- Sila soppan genom en sil direkt ner i en ny kastrull. Pressa med en sked så att så mycket vätska som möjligt kommer ut. Svampmassan ska vara så torr som möjligt. Lägg svampmassan åt sidan och spara till toasten.
- Sätt kastrullen på spisen och koka ner tills smaken är rik och kraftig. Häll i grädden och koka ca 4-6 minuter. Häll därefter i mjölken, koka upp och smaka av.
- Lägg ut hälften av brödskivorna. Bred på ett ca 1 cm tjockt lager av svampmassan. Riv osten fint över svampmassan. Ringla/droppa på lite tryffelolja, lägg på resterande brödskivorna.
- Stek bröden i smör och olivolja i en stekpanna. När bröden fått fin färg på bägge sidor, ta upp bröden.
- Mixa soppan med en stavmixer, försök få upp lite skum. Häll upp och toppa med gräslök, (eventuellt riven tryffel) och lite tryffelolja. Strö över liten finriven gruyèreost
- Skär bröden på diagonalen och servera med soppan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar