lördag 14 januari 2023

Svamp- och salsicciapasta med tryffel



400 g rigatoni

3 färska salsicciakorvar eller 400 g salsicciafärs

2 dl mousserande, torrt vin

2 dl vispgrädde

250 g champinjoner 

1 citron, finrivet skal

tryffelsmör och färsk tryffel (alternativ: tryffelolja)


Surdegssmul:

3 skivor surdegsbröd

flingsalt

1 kruka färsk gräslök, finskuren

1 citron, finrivet skal

50 g parmesanost


Gör så här:

  1. Börja med surdegssmulet. Rosta brödskivorna i ugn på 175 grader tills de är gyllene och krispiga rakt igenom. Hacka dem sedan i små bitar. Stek smulet i olivolja på medelvärme i en stekpanna. När smulet är krispigt, strö över flingsalt och riv över citronskal. Stek ytterligare ett par minuter.
  2. Ta pannan från värmen. Riv parmesanen fint och vänd ner det i pannan. Vänd ned gräslök, blanda ordentligt och ställ åt sidan.
  3. Koka pastan några minuter kortare än vad som står på förpackningen.
  4. Snitta korvarna på längden. Gröp ut färsen och skär det i mindre bitar. Alternativ: använd salsicciafärs.
  5. Stek salsicciafärsen i olivolja i en vid panna på lite mer än medelvärme tills färsen är helt genomstekt.
  6. Riv champinjonerna grovt och vänd ner i stekpannan. När svampen släppt ev vätska, häll i det mousserande vinet. Låt koka ihop några minuter.
  7. Häll i grädden och låt koka ihop ytterligare några minuter. Riv i skalet från citronen.
  8. Häll av pastan, spara lite av pastavattnet. Lägg pastan i pannan med färsen. Rör i lite av pastavattnet samt tryffelsmöret (eller tryffeloljan).
  9. Lägg upp pastan och strö över surdegssmulet och gräslök. Avsluta med att riva över färsk tryffel (eller droppa över lite tryffelolja).

Inga kommentarer: