400 g penne eller rigatoni
2 msk olivolja
2 schalottenlökar, fint hackade
3 vitlöksklyftor, fint hackade
½ tsk chiliflakes
1 tub tomatpuré (200 g)
1 dl vodka
3 dl vispgrädde
1 msk vit balsamicovinäger
1 dl pastavatten
100 g parmesan, fint riven
salt och nymalen svartpeppar
finhackad persilja
Gör så här:
- Värm oljan i en stekpanna och fräs lök, vitlök och chiliflakes i 2–3 minuter tills vitlöken doftar gott. Rör ner tomatpurén och fräs långsamt i 10 minuter tills den är ordentligt karamelliserad, mörkt roströd och har börjat skära sig lite.
- Höj värmen, häll på vodkan och låt den koka in helt. Häll på grädde och balsamicovinäger och rör till en tjock slät sås. Ta pannan av värmen och ställ åt sidan tills pastan är redo att vändas ner.
- Koka pastan tills den nästan är färdig, kanske någon minut innan den är al dente, och spara lite pastavatten innan du häller av den.
- Rör ner pastan i vodkasåsen tillsammans med finriven parmesan. Späd med pastavattnet under omrörning tills pastan kokat klart. Smaka av med salt och peppar.
- Häll upp pastan på ett stort fat och strö över finriven parmesan och finhackad persilja innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar