ca 1 limpa skivat italienskt lantbröd
Fyllning 1 och 3:
250 g mascarpone
2 dl hackad färsk basilika
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
Fyllning 2:
100 g gorgonzolaost
2 dl crème fraîche
10 bitar soltorkade tomater
salt och peppar
Garnering:
2 dl crème fraîche
250 g mascarpone
40 g blandsallad
70 g parmaskinka
70 g salami
10 körsbärstomater
10 små mozzarellabollar
10 urkärnade oliver
25 g parmesanost
finhackad gräslök
Gör så här:
- Fyllning 1 och 3: Mixa samman mascarpone, basilika och finhackad vitlök till en slät kräm. Salta och peppra.
- Täck botten på en springform med italienskt lantbröd. Se instruktioner nedan. Bred hälften av fyllningen på understa bottnen. Täck med ett lager av bröd.
- Fyllning 2: Vispa upp crème fraîche och tillsätt gorgonzolan. Finhacka de soltorkade tomaterna och rör i. Salta och peppra.
- Bred fyllning 2 på brödlagret och täck med ett nytt lager. Bred på resten av fyllning 1 och täck med det översta lagret av italienskt Lantbröd.
- Garnering: Vispa upp crèmefraichen så den blir fast. Tillsätt marscarpone mot slutet. Bred krämen runt kanten och täck hela tårtan. Detta kan med fördel göras dagen innan servering.
- Garnera tårtan med sallad, parmaskinka, salami, körsbärstomaterna och oliver.
- Hyvla över parmesanosten och strö över lite finhackad gräslök.
Smörgåstårta i springform:
- Smörgåstårta är smidigt att göra i en springform. Självklart blir det lite ”klipp-och- klistra” när man lägger i brödlagren, men det är inga konstigheter. Kantskär lite rundade kanter och fyll i lite här och där.
- Fördelen med springform är att du kan fylla den desto mer utan att det rinner iväg ut på sidorna. Snåla inte och bred på ordentliga lager fyllning, dom håller sig på plats och sugs upp av brödet istället, vilket gör att det blir en ännu saftigare smörgåstårta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar