söndag 9 oktober 2022

Smörgåstårta med italienska smaker



ca 1 limpa skivat italienskt lantbröd


Fyllning 1 och 3:

250 g mascarpone

2 dl hackad färsk basilika

1 vitlöksklyfta

Salt och peppar


Fyllning 2:

100 g gorgonzolaost

2 dl crème fraîche

10 bitar soltorkade tomater

salt och peppar

 

Garnering:

2 dl crème fraîche

250 g mascarpone


40 g blandsallad

70 g parmaskinka

70 g salami

10 körsbärstomater

10 små mozzarellabollar

10 urkärnade oliver

25 g parmesanost

finhackad gräslök


Gör så här:

  1. Fyllning 1 och 3: Mixa samman mascarpone, basilika och finhackad vitlök till en slät kräm. Salta och peppra.
  2. Täck botten på en springform med italienskt lantbröd. Se instruktioner nedan. Bred hälften av fyllningen på understa bottnen. Täck med ett lager av bröd.
  3. Fyllning 2: Vispa upp crème fraîche och tillsätt gorgonzolan. Finhacka de soltorkade tomaterna och rör i. Salta och peppra.
  4. Bred fyllning 2 på brödlagret och täck med ett nytt lager. Bred på resten av fyllning 1 och täck med det översta lagret av italienskt Lantbröd.
  5. Garnering: Vispa upp crèmefraichen så den blir fast. Tillsätt marscarpone mot slutet. Bred krämen runt kanten och täck hela tårtan. Detta kan med fördel göras dagen innan servering.
  6. Garnera tårtan med sallad, parmaskinka, salami, körsbärstomaterna och oliver.
  7. Hyvla över parmesanosten och strö över lite finhackad gräslök.

Smörgåstårta i springform:

  • Smörgåstårta är smidigt att göra i en springform. Självklart blir det lite ”klipp-och- klistra” när man lägger i brödlagren, men det är inga konstigheter. Kantskär lite rundade kanter och fyll i lite här och där.
  • Fördelen med springform är att du kan fylla den desto mer utan att det rinner iväg ut på sidorna. Snåla inte och bred på ordentliga lager fyllning, dom håller sig på plats och sugs upp av brödet istället, vilket gör att det blir en ännu saftigare smörgåstårta. 

Inga kommentarer: