onsdag 29 juni 2022

Räkpasta med tryffel och parmesan



600 g räkor med skal 

1 finhackad schalottenlök 

3 tunt skivade vitlöksklyftor 

250 g körsbärstomater, halverade 

smör att steka i

1 dl torrt, vitt vin

1 msk flytande honung 

3 dl grädde 

salt & svartpeppar 

chiliflakes

pressad citron 

2 tsk tryffelolja

2 dl finriven parmesan 

lite pastavatten

valfri pasta till fyra personer


ruccola att toppa med 


Gör så här:

  1. Börja med att skala räkorna och ställ åt sidan. 
  2. Fräs schalottenlök, vitlök och de halverade körsbärstomaterna i smör i en gryta. Blanda i honungen och fräs runt lite. 
  3. Häll i vinet och låt det koka ner lite innan du tillsätter grädden, kryddorna, lite pressad citron och tryffelolja.
  4. Låt puttra medan du kokar pastan. När 2 minuter återstår av koktiden på pastan, så häller du över den i grytan med lök och tomater och låter den gå klart där. Spara lite av pastavattnet
  5. Rör lite i grytan hela tiden och späd med pastavatten så den blir krämig. 
  6. Ta bort grytan från värmen och vänd ner parmesanosten och räkorna. 
  7. Smaka av om du vill ha mer kryddor och/eller tryffelolja. 
  8. Häll upp pastan på stort fat, toppa med ruccola och ringla över lite tryffelolja. 
  9. Servera med mer riven parmesan om det önskas och vitlöksbröd.

Inga kommentarer: