söndag 22 september 2019

Kycklingpaj med champinjoner och ädelost


1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
250 g färska champinjoner
600 g kycklingfilé
100 g rökt skinka
smör till stekning
2 tsk soja
salt och peppar
2 dl crème fraîche
1 dl grädde, valfri fetthalt
100 g ädelost
kycklingfond

1 ägg
1 rulle färsk smördeg à 250 g

Gör så här:
  1. Skölj och strimla purjolöken. Hacka vitlöken. Dela svampen. Skär kycklinglårfiléerna i små bitar. Strimla skinkan.
  2. Stek purjolök, vitlök och svamp i smör. Ta upp ur stekpannan. Stek kycklingen helt klar och krydda med soja, salt och peppar.
  3. Tillsätt crème fraîche och grädde. Rör ner skinkan och purjolök- och svampblandningen. Smula ned ädelosten och droppa i kycklingfond. Koka upp och låt stuvningen koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg över stuvningen i en pajform, ca 24 cm i diam. Pensla pajformskanten med uppvispat ägg och lägg över smördegen. Tryck till vid kanten och forma den efter pajformen.
  5. Pensla smördegen med ägget och gör små hål som vätskan kan dunsta ut i. Grädda i 200 grader, i cirka 20 min. Servera pajen med sallad.

Inga kommentarer: