fredag 27 november 2020

Italiensk paj


Pajdeg:
1½ dl grahamsmjöl
1½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 dl olivolja
1 dl kallt vatten

Fyllning:
150 g fetaost
1 dl soltorkade tomater, strimlade
2 dl parmesanost, grovriven
1 vitlöksklyfta
3 ägg
1 påse färsk bladspenat (70g)
2 dl ricottaost
1½ dl vatten
salt
svarpeppar nymalen

Topping:
2 tomater
1 pkt mozzarella (125g)
strimlad basilika

Gör så här: 
  1. Blanda samman ingredienserna till pajdegen, använd gärna matberedare.
  2. Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kylen ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10–15 minuter, tills den börjar få lite färg.
  5. Smula fetaosten i en bunke och blanda ner soltorkade tomater, parmesanost, pressad vitlök, ägg och spenat.
  6. Fördela röran i pajskalet.
  7. Vispa ihop ricottaost och vatten till jämn konsistens.
  8. Salta och peppra lätt.
  9. Slå ricottablandningen över pajen.
  10. Grädda i ugnen i ca 35–45 minuter tills pajen fått fin färg och fyllningen stelnat.
  11. Låt den därefter svalna något.
  12. Dela och skiva tomaterna och dela mozzarellan i mindre bitar.
  13. Varva tomat och mozzarella på pajen och toppa med strimlad basilika.
  14. Servera gärna med kallskuret, till exempel parmaskinka och salami, eller som en ensamrätt med en sallad.

Inga kommentarer: