lördag 30 augusti 2014

Orientalisk linssoppa med havrefrallor


1 gul lök
2–3 vitlöksklyftor
rapsolja att steka i
2 tsp curry
3 dl torkade röda linser
1–1,5 l vatten (mängd beroende på hur tjock soppa du vill ha)
1 grönsaksbuljongtärning eller -fond
4 msk tomatpuré
1 msk flytande honung
4 dl fryst grönsaksblandning (med ärter, majs och röd paprika)
salt och peppar

Gör så här:
  1. Hacka lök och vitlök fint och fräs tillsammans med curry i en kastrull.
  2. Tillsätt de röda, sköljda linserna, vatten, buljongtärning, tomatpuré och honung och låt koka under lock på glänt 15–20 minuter, tills linserna är mjuka.
  3. Tillsätt grönsaksblandningen och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt, peppar och kanske lite mer curry och servera med nybakat bröd.

Havrefrallor

0,5 paket jäst
0,5 dl rapsolja
5 dl vatten och mjölk
4 dl havregryn (ca 160 g)
1,5 tsk salt
1 tsk socker eller honung
7–8 dl vetemjöl + lite till utbakningen (ca 500 g)

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke. Värm olja och vatten/mjölk till 37 grader (fingervarmt) och slå över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
  2. Tillsätt havregryn, salt, socker och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig, men gärna lite lös deg. Låt jästa cirka 40 minuter.
  3. Stjälp upp på mjölat bakbord, klappa lite på degen med mjölad hand och skär sedan ut portionsbröd med exempelvis en degskrapa. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bröden jäsa på plåt medan ugnen blir varm.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter eller tills bröden fått fin färg.

Inga kommentarer: