torsdag 8 maj 2014

Enkel köttfärspaj


Pajskal:
4 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

50 g smör

1 1/2 dl mjölk (eller yoghurt, fil, vatten)

Köttfärsfyllning:

500 g köttfärs
smör eller olja att steka i

1–2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

1 paprika

1 tsk timjan

1 tsk basilika

grillkrydda och chiliflakes i önskad mängd
1/2 dl tomatpuré

1 msk vatten

salt och peppar


Ostkräm:
2 dl riven ost

2 dl crème fraîche
1 ägg
salt och peppar


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°. 
  2. Knåda snabbt ihop ingredienserna till pajskalet i en bunke eller matberedare.
  3. Tryck ut pajdegen i en pajform med hög, gärna löstagbar, kant. Ställ in i kylskåpet en stund.
  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter. 
  5. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och fräs köttfärsen. 
  6. Hacka lök och låt den fräsa med tills den är mjuk. Tillsätt pressad vitlök och paprika i tärningar. 
  7. Smula ner timjan och basilika. Tillsätt tomatpuré och vatten och låt puttra ett par minuter. Krydda. Smaka av med salt och peppar. 
  8. Lägg köttfärsen i det förgräddade pajskalet. 
  9. Gör ostkrämen: blanda riven ost, crème fraîche, ägg samt salt och peppar och bred över köttfärsen. 
  10. Grädda pajen mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 30 min.

Inga kommentarer: