onsdag 12 februari 2014

Blomkålsgratäng


1 stort blomkålshuvud (à ca 1 kg)
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl crème fraîche
2 dl mjölk
200 g riven cheddarost
3 msk ströbröd
1 tsk rosmarin (torkad i kryddburk)
salt
2 msk olivolja

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Ansa och skär blomkålen i buketter. Lägg dem i en smord ugnssäker form.
  3. Blanda crème fraîche och mjölk med hälften av vitlöken och hälften av den rivna ost.
  4. Häll såsen över blomkålen.
  5. Blanda ströbröd med rosmarin, pressad vitlök och salt.
  6. Strö över resten av osten på gratängen och ströbrödsblandningen. 
  7. Ringla oljan över.
  8. Gratinera i ugnen 50–60 minuter, tills gratängen har fått fin färg och blomkålen känns mjuk.

Inga kommentarer: