söndag 26 januari 2014

Texasmiddag à la Jonas Cramby


Red rub

(passar till kyckling och fläsk)

1 dl paprikapulver
2 msk farinsocker
2 msk strösocker
2 msk salt
3 tsk svartpeppar
2 tsk cayennepepper
2 tsk senapspulver
2 tsk vitlökspulver
2 tsk lökpulver

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienser och mixa till ett fint pulver.
  2. Klappa försiktigt in kryddblandningen i kycklingfiléerna innan grillning.

Basic BBQ-sauce

(passar till kyckling, fläsk och nöt)

1 gul lök
6 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
2 msk olivolja
1/2 dl balsamvinäger
1 dl farinsocker
1/2 dl japansk soja
1 msk worcestershiresås
1 dl passerade tomater
2 torkade anchochili

Gör så här:
  1. Stek finhackad lök och vitlök tillsammans med spiskummin i oljan.
  2. När löken börjar bli mjuk deklasserar du genom att hälla på balsamvinäger och kokar några minuter.
  3. Tillsätt farinsocker, soja, worcestershiresås och passerade tomater.
  4. Ta bort stjälken och fröna ur chilin, lägg i såsen och låt småputtra 10 minuter eller tills det blir kletigt och gott. 
  5. Mixa till slät sås.

Pickled caramelized onions

2 rödlökar
1 msk smör
5 msk rödvinsvinäger
2 tsk strösocker
salt och svartpeppar

Gör så här:
  1. Stek skivad lök i smör på medelvärme tills den mjuknar, ungefär 10 minuter.
  2. Häll över vinäger och socker och stek 1 minut till.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Använd direkt eller stoppa i en burk och värm upp före användning.

Frijoles refritos

500 g torkade pinto- eller borlottibönor
150 g sidfläsk utan svål
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
salt

Gör så här:
  1. Blötlägg bönorna i dubbel mängd vatten ungefär 10 timmar.
  2. Häll av vattnet, skölj bönorna och häll på nytt vatten i en gryta så det täcker dem med någon centimeter.
  3. Lägg i en hel bit sidfläsk och 1/2 lök. Koka upp och sjud ungefär 1 timme.
  4. Ta ut och spara fläsket, släng löken och häll av allt utom ca 1 1/2 dl av kokvattnet.
  5. Skär sidfläsket i små fyrkanter. Stek det i en stekpanna, tillsätt finhackad vitlök, 1/2 finhackad lök och till sist bönorna.
  6. Häll på lite av det sparade vattnet, mosa med en potatisstomp och späd med vattnet till det blir en krämig, men inte rinnande, konsistens.
  7. Smaka av med salt.

Inga kommentarer: