2 dl 4-kornskross, Saltå kvarn
25 g jäst
6 dl vatten
4 dl rågsikt (220 g)
3 dl grahamsmjöl (180 g)
5-6 dl vetemjöl special (300-360 g) + 1 dl extra till utbakning
1/2 dl brödsirap
2 1/2 tsk salt
Gör så här:
- Koka kornkrosset i vatten ca 10 min. Rör i botten då och då. Häll av i sil. Skölj i kallt vatten. Låt rinna av.
- Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, och häll det över jästen under omrörning. Tillsätt mjölsorterna, sirap och salt. Arbeta degen ca 10 min i hushållsmaskin eller 15 min för hand.
- Jäs under duk drygt 60 min.
- Skrapa ut degen på väl mjölad arbetsbänk. Strö över mjöl. Dra ut degen till en fyrkant utan att trycka ut luften. Skär degen i 16 avlånga bitar med en degskrapa och för över dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl. Låt bröden jäsa ca 30 min under bakduk.
- Sätt ugnen på 275 grader. Sätt samtidigt in en plåt i ugnen.
- För hastigt över bakplåtspapperet med bröden på den heta plåten. Ställ in i ugnen. Släng in några isbitar eller spruta lite vatten med en blomspruta. Stäng luckan.
- Sänk värmen till 250 grader och grädda bröden ca 12 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar