onsdag 2 oktober 2013

Tant Veras köttfärsfyllda potatispiroger


Deg: 
150 gram rumsvarmt smör
3–4 st medelstora kokta, kalla potatisar
2 3/4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver

Fyllning: 
 250 gram köttfärs
1 gul lök
1 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk ketchup
2 msk sweet chilisås
1 tsk chilipulver
1 msk tomatpuré
salt och peppar

1 ägg till pensling

Gör så här: 
  1. Gör degen. Blanda margarinet med pressad potatis, mjöl, salt och bakpulver till en deg. 
  2. Gör fyllningen. Hacka löken och bryn tillsammans med köttfärsen. Krydda och låt puttra några minuter. Låt fyllningen svalna något. 
  3. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord så den blir ca 40x40 cm stor.Ta ut rundlar, ca 10 cm i diameter eller skär i fyrkanter. 
  4. Fördela fyllningen. Fukta degkanterna med lite vatten och tryck ihop dem över fyllningen. 
  5. Pensla med uppvispat ägg. 
  6. Grädda i 200 grader ugnsvärme ca 20–25 minuter. 
  7. Servera pirogerna ljumma eller kalla.

Inga kommentarer: