Recept- och bildkälla |
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 dl torkad frukt (t.ex gula russin)
1 dl blandade nötter (t.ex cashew) – obs! osaltade!
1 l filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, frukt och nötter i en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela.
- Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap i en annan bunke.
- Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.
- Smörj två 1,5-liters brödformar väl eller använd bakplåtspapper i formen.
- Fyll brödformarna med smeten och strö över lite mjöl.
- Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timme.
- Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra.
- Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar