söndag 17 augusti 2014

"Fusk"surdegsbröd


1 påse (50 g) Bagarens surdeg vete
½ pkt (25 g) färsk jäst
5 dl kallt vatten
12,5 dl (750 g) vetemjöl special
2,5 tsk salt
1 msk olivolja

Gör så här:
  1. Rör ihop jäst, surdeg och vatten. 
  2. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. 
  3. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. 
  4. Häll i saltet i slutet av knådningen. 
  5. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. 
  6. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar. 
  7. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. 
  8. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. 
  9. Sikta därefter lite mjöl över bröden. 
  10. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme. 
  11. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen. 
  12. Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. 
  13. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. 
  14. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer: