onsdag 13 mars 2013

Kycklinggratäng med tomat- och ostsås


800 g kycklingfilé

Tomatsås:
1 burk krossade tomater

3 msk tomatpuré

1 gul paprika

1 röd paprika

1 färsk chili

2 vitlöksklyftor

salt och peppar

Ostsås:
1 msk matfett

1 msk vetemjöl

3 dl mjölk

50 gram riven smakrik ost

salt och peppar

Topping:
2 st finhackade schalottenlökar

2 dl cashewnötter


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Börja med tomatsåsen. Tärna paprikorna, hacka chilin smått, finhacka vitlöksklyftan och häll över till en mixer. Tillsätt resterande ingredienser till tomatsåsen och mixa alltsammans i cirka 10 sekunder.
  3. Tillaga ostsåsen. Värm upp en liten kastrull med matfett och vispa ned mjölet. Tillsätt 1,5 dl mjölk och låt koka upp under omrörning. Tillsätt resterande mjölk och låt koka upp. Lägg i osttärningarna som ska smälta och smaka av med salt och peppar.
  4. Strimla kycklingfiléerna och stek dem klara i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. 
  5. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform. Häll tomatsåsen över kycklingen och sedan ostsåsen. 
  6. Strö över lökhack och cashewnötter.
  7. Ställ in formen i ugnen och låt stå cirka 20 minuter tills gratängen fått fin färg.
  8. Servera tillsammans med pasta, ris eller sallad.
  9. Tips 1: Är du riktigt lat kan du köpa färdig ostsås och använda istället.
  10. Tips 2: Stek lite skivade champinjoner och strimlad lök tillsammans med kycklingen.

Inga kommentarer: