onsdag 14 september 2022

Getostpaj


2½ dl vetemjöl

100 g smör

2 msk vatten

50 g valnötter


Fyllning:

10 soltorkade tomater, i marinad

250 g getost

3 dl mjölk

3 ägg

2 msk hackad timjan

2 krm svartpeppar

½ tsk salt


Gör så här:
  1. Pajdeg: Mixa valnötterna med stavmixer/matberedare/kvarn. 
  2. Blanda med mjöl och smöret i småbitar. Tillsätt iskallt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. 
  3. Tryck ut degen i en pajform (24 cm) och ställ i kylen ca 30 min. 
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Ta ut pajformen från kylen och nagga bottnen med en gaffel. Grädda skalet i ca 10 min. 
  6. Fyllning: Skär tomaterna i strimlor. Skiva hälften av getosten. Fördela tomatstrimlorna, ostskivorna och hackad timjan i skalet. 
  7. Gör äggstanningen genom att i matberedare blanda ihop ägg, mjölk, osten som är kvar, salt och peppar. 
  8. Häll det i pajskalet. 
  9. Sänk värmen till 200 grader och grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 35 min. 
  10. Pajen passar bra som vegetarisk ensamrätt tillsammans med en sallad. Den funkar också bra på buffébordet eller som tillbehör till grillat.

Inga kommentarer: