6 msk olivolja
450 g nötfärs
1 stor lök, tärnad
2 hela stjärnanis
3 vitlöksklyftor, skalade och krossade
1 grön chili, urkärnad och tärnad
2 msk tomatpuré
En halv flaska rött vin (37.5cl)
1 burk (400 g) krossade tomater
500 ml köttbuljong
1 burk (400 g) röda bönor – kidney beans, avrunna och sköljda
1 burk (230 g) Pimiento – grillad paprika, avrunnen och grovhackad
Kryddsmör:
2 msk olivolja
1 ½ tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
1 ½ tsk rökt paprikapulver
1 tsk ketchup
½ tsk Worcestershiresås
125 g smör, rumstempererat
Till servering:
100 g gräddfil
60 g cheddarost, riven
Rivet skal och saft av 3 limefrukter
Gör så här:
- Börja med att göra kryddsmör.
- Värm olivoljan i en stekpanna och stek spiskummin och chilipulver på svag värme i ca 1 ½ minut. Häll i en skål och tillsätt resten av kryddsmöringredienserna. Blanda ihop och ställ i kylskåpet.
- Nu är det dags för chilin.
- Lägg 3 msk olivolja till en stor kastrull och värm på hög värme tills oljan är rykande het. Tillsätt köttfärsen och stek den tills den är genomstekt.
- Ta bort köttfärsen ur grytan och lägg på en tallrik så länge.
- Tillsätt lite vatten till grytan så inget av smaken försvinner.
- Sänk värmen till medium och tillsätt resten av olivolja. Tillsätt lök och stjärnanis och koka tills löken börjar ta färg. Tillsätt sedan vitlök och grön chili och koka i ytterligare 5 minuter.
- Tillsätt tomatpuré, rör om och koka i ytterligare 5 minuter tills allt får en tegelröd färg.
- Tillsätt den brynta köttfärsen, häll i rödvin och reducera till två tredjedelar.
- Tillsätt tomater och buljong och låt småsjuda på låg värme i minst 1 timme eller tills chilin har reducerat till en tjock såskonsistens.
- Tillsätt bönor och hackade röd paprika i chiligrytan och låt sjuda tills allt är genomvarmt.
- Rör i 2 ½ msk kryddat smör för en mild chilistyrka (eller mer om du gillar det hetare). Ta bort stjärnanisen. Krydda med salt och nymalen svartpeppar och servera med ris eller nachos.
- Lägg upp resterande kryddsmör, limeskal och -juice i skålar tillsammans ost och gräddfil, så att alla kan lägga krydda sin chili efter eget tycke och smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar