Foto: Carina Sörgårn |
Ett riktigt italienskt långkok som är väl värt väntan!
Tagliatelle för fyra personer – färsk eller torr köpt pasta
3 msk olivolja
75 g smör
1 finhackad gul lök
1 morot skuren i små tärningar
500 g mager nötfärs
salt
2,5 dl torrt vitt vin
1–1,5 dl matlagningsgrädde
1 krm riven muskotnöt
500 g konserverade hela skalade tomater med sitt spad, grovt hackade
1,5 dl nyriven parmesanost
Gör så här:
- Lägg drygt hälften av smöret, all olivolja och löken i en tjockbottnad, djup kastrull på medelstark värme och fräs tills löken är guldfärgad.
- Tillsätt morötterna och fortsätt fräsa tills de börjar ändra färg.
- Lägg i köttfärsen och dela sönder den med en träsked. Strö på lite salt och stek tills köttet inte ser rått ut längre. Rör om då och då.
- Häll i vinet och koka tills det har ångat bort helt, rör om då och då.
- Häll i matlagningsgrädden, riv över muskot och fortsätt koka, under omrörning, tills det mesta av grädden har ångat bort.
- Tillsätt tomaterna, rör om och sänk till mycket svag värme så snart såsen börjar bubbla. Sjud utan lock i minst 3 timmar, rör om då och då.
- Lägg pastan i rikligt med kokande vatten i en stor gryta. Tillsätt en matsked salt, rör om väl och koka pastan al denne.
- Häll av pastavattnet och blanda pastan med den varma köttfärssåsen, resten av smöret och den rivna osten. Smaka av med salt och servera genast.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar