söndag 27 januari 2013

Tagliatelle al ragù (Taglietelle med köttfärssås bolognese)

Foto: Carina Sörgårn

Ett riktigt italienskt långkok som är väl värt väntan!

Tagliatelle för fyra personer – färsk eller torr köpt pasta
3 msk olivolja
75 g smör
1 finhackad gul lök
1 morot skuren i små tärningar
500 g mager nötfärs
salt
2,5 dl torrt vitt vin
1–1,5 dl matlagningsgrädde
1 krm riven muskotnöt
500 g konserverade hela skalade tomater med sitt spad, grovt hackade
1,5 dl nyriven parmesanost

Gör så här:
  1. Lägg drygt hälften av smöret, all olivolja och löken i en tjockbottnad, djup kastrull på medelstark värme och fräs tills löken är guldfärgad.
  2. Tillsätt morötterna och fortsätt fräsa tills de börjar ändra färg.
  3. Lägg i köttfärsen och dela sönder den med en träsked. Strö på lite salt och stek tills köttet inte ser rått ut längre. Rör om då och då.
  4. Häll i vinet och koka tills det har ångat bort helt, rör om då och då. 
  5. Häll i matlagningsgrädden, riv över muskot och fortsätt koka, under omrörning, tills det mesta av grädden har ångat bort.
  6. Tillsätt tomaterna, rör om och sänk till mycket svag värme så snart såsen börjar bubbla. Sjud utan lock i minst 3 timmar, rör om då och då.
  7. Lägg pastan i rikligt med kokande vatten i en stor gryta. Tillsätt en matsked salt, rör om väl och koka pastan al denne.
  8. Häll av pastavattnet och blanda pastan med den varma köttfärssåsen, resten av smöret och den rivna osten. Smaka av med salt och servera genast.

Inga kommentarer: