Foto: Samuel Sörgårn |
25 g jäst
4 dl vatten
25 g smör
1 äggula
1 msk honung
1 tsk salt
9–10 dl vetemjöl
2 dl riven ost
Gör så här:
- Smula jästen i en degbunke.
- Smält smöret. Därefter tillsätts vattnet. Värm vätskan till fingervarmt.
- Lös upp jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, äggulan och honungen.
- Häll i nästan allt mjölet och arbeta degen kraftigt (helst i maskin) i fem minuter. Tillsätt saltet på slutet.
- Låt degen jäsa i 45 minuter.
- Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i tolv delar. Forma runda bullar, som placeras på en plåt.
- Låt jäsa minst 45 min.
- Sätt ugnen på 225°.
- Pensla bullarna med vatten. Strö på osten.
- Grädda mitt i ugnen i 5 min. Sänk därefter värmen till 200° och grädda ytterligare 7–10 min.
- Låt svalna på galler under bakduk.
2 kommentarer:
Och så lyxfrallor på det. Jomen tjena. ;)
(se min förra kommentar om du fattar nada)
Kram på dig matbloggaren - dina recept får det alltid att vattnas i munnen!
Tackar allra ödmjukast :)
Skicka en kommentar