fredag 18 januari 2013

Citrus- och balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat- och majssalsa


1 kilo kycklingfiléer

Salt och peppar

2 citroner

2 msk mörk balsamico

1 msk flytande honung

6 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning + vatten)

några droppar soya color

2 dl grädde

Gör så här:
  1. Skär kycklingfiléerna i avlånga strimlor, ganska tjocka. 
  2. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. 
  3. Pressa över saften från 2 citroner. Tillsätt balsamicovinäger och honung. 
  4. Vänd runt alltsammans och sänk sedan värmen. 
  5. Slå på köttbuljong och grädde och låt puttra ihop ca 15 min. 
  6. Smaka av med citron, balsamico, salt och/eller peppar.
  7. Servera med potatiskaka och en varm, het tomat- och majssalsa.

Tomat- och majssalsa: 

2 rödlök

1 gul paprika

3 stora plommontomater

1 burk körsbärstomater på burk

1 burk majskorn

färsk röd chili
Salt och peppar
En gnutta socker

Gör så här:
  1. Hacka rödlök, paprika och plommontomater grovt. 
  2. Lägg i kastrull och häll på körsbärstomaterna. 
  3. Krydda med chili, salt, peppar och socker.
  4. Låt få ett uppkok, sjud sedan på svag värme ca 10 min. Tillsätt majsen i slutet.

Potatiskaka: 

8 medelstora potatisar

2 finrivna vitlöksklyftor

3 ägg

3 dl grädde

Salt och peppar

Gör så här:
  1. 
Skölj, skala och riv potatisen fint. 
  2. Blanda potatisen med riven vitlök, ägg, grädde och smaka av smeten med salt och peppar. 
  3. Häll i en form ca 20x30 med bakplåtspapper. 
  4. Grädda i ugn ca 1 timme i 200 grader. 
  5. Skär upp i rutor när kakan fått stå till sig något efter att du tagit ut den.

Inga kommentarer: