Till ca 10 bröd:
8 g färsk jäst
4 1/2 dl vatten, kallt
7 dl siktat dinkelmjöl (420 g)
3 dl vetemjöl special (180 g) + 1 dl till utbakning
1 dl hackade torkade aprikoser (ekologiska osvavlade är godast)
1 dl grovhackade hasselnötter, ekologiska
1 msk salt
Gör så här:
- Rör ut jästen i det kalla vattnet. Häll i mjölet tillsammans med aprikoser, nötter och salt och rör ihop tilll en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur 8 timmar.
- Skrapa ut degen från bunken på väl mjölad arbetsbänk.
- Dra ut degen till en avlång platta (ca 10 x 50 cm) och skär i ca 5 cm breda skivor. Vik in ena änden mot mitten och vik sedan över den andra. Vänd dem med snittytan ner och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl.
- Sätt ugnen på 275°. Sätt in en tom plåt i ugnen samtidigt. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 min.
- För över bakplåtspappret med bröden till den heta plåten. Ställ in plåten mitt i ugnen. Släng in några isbitar eller spruta in lite vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta. Sänk värmen till 250°.
- Grädda bröden ca 15–20 min, tills de fått fin färg. Låt dem svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar