Foto: Carina Sörgårn |
50 g jäst
1 liter ljummet vatten, 37°
50 g smör, rumsvarmt
3 tsk salt
4 msk mörk (bröd-)sirap
1,5 kg (ca 2,8 liter) Kungsörnen Lantbrödsmjöl 4 sädeslag
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke, tillsätt ljummet vatten och rör om tills jästen har löst sig.
- Klicka i fettet och tillsätt övriga ingredienser, men spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, ca 4 min i maskin.
- Låt jäsa under bakduk 30–40 min.
- Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.
- Forma delarna till fyra limpor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt eller i brödformar.
- Skåra dem med en vass kniv.
- Låt jäsa övertäckta 30–40 min.
- Sätt ungen på 200°.
- Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min.
- Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar