![]() |
Foto: Carina Sörgårn |
[4-6 bröd]
7 ½ dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl naturell yoghurt2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1/2 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
Lite matolja till gräddningen
Ev vallmofrön
Gör så här
- Lägg mjölet i en skål. Ljumma mjölken. Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda väl med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och ½ dl av mjölken.
- Häll blandningen över mjölet och blanda med händerna. Häll i mjölken lite i taget och börja knåda. Fortsätt tills det blir en mjuk deg som är lätt att arbeta. Knåda tills den känns smidig och inte kladdar.
- Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa ca 2 ½ timme. Sätt ugnen på grill och högsta värme. Pensla tre bakplåtar tunt med olja.
- Knåda degen ett par minuter och dela den i 6 delar. Platta ut och dra den med händerna till en droppformad kaka, 25-30 cm lång och 12-15 cm bred. Lägg två kakor på varje plåt. Låt kakorna jäsa 20 minuter under duk.
- Pensla kakorna snabbt med lite vatten och strö eventuellt på vallmofrön. Sätt in plåtarna en i taget högt upp i ugnen och grädda kakorna 2-3 minuter på varje sida, tills de fått bruna fläckar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar