onsdag 26 januari 2011

Grekisk pyttipanna


1 kg kycklingfilé

Marinad
1,5 dl rapsolja
1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja
1 msk ingefära
salt och peppar
3 st skivade vitlöksklyftor

Tillbehör
1 kg klyftad potatis
3 klyftade rödlökar
3 skivade tomater
1 gul paprika (klyftad)
1 röd paprika (klyftad)
1/2 zucchini i bitar
100 gram fetaost i bitar (strö över sist)

God sås till
2 dl creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 lime (saften från limefrukten)
svartpeppar
salt
örtkrydda

Gör så här
  1. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke eller dubbla plastpåsar.
  2. Skär kycklingfilén i strimlor. Lägg i köttet i marinaden och låt marinera i minst 6 timmar – gärna över natten.
  3. Blanda alla ingredienser till såsen och låt den stå kallt till servering. Så här långt kan du förbereda.
  4. Skala potatisen och skär den i klyftor. 
  5. Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisen i en långpanna. Ställ in i ugnen och tillaga 25–30 minuter.
  6. Ta ut långpannan. Häll över kycklingen och marinaden.
  7. Strimla rödlök, paprika, tomater och zucchini efter tycke och smak. Lägg grönsakerna ovanpå potatisen och kycklingen.
  8. Ställ långpannan i mitten av ugnen tillaga i ca 25–30 min. Kontrollera att kycklingen är genomstekt.
  9. Lägg tärnad fetaost över den varma gratängen. 
  10. Servera med en kall sås.

Inga kommentarer: