onsdag 9 november 2022

Kanelbullar


5 dl mjölk – gärna gammaldags

50 g jäst

1½ dl strösocker

½ tsk salt

1 tsk kardemumma, malen

ca 15 dl vetemjöl

125 g smör, rumstempererat

1 ägg, till pensling

pärlsocker, till garnering


Fylllning:

125 g smör, rumstempererat

1½ dl strösocker

2 msk malen kanel


Gör så här:
  1. Värm mjölken till cirka 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.
  2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet, men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  3. Rör samman fyllningen.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.
  5. Kavla ut varje del till till en platta som är ca 35x40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. 
  6. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.

Inga kommentarer: