5 dl mjölk – gärna gammaldags
50 g jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk kardemumma, malen
ca 15 dl vetemjöl
125 g smör, rumstempererat
1 ägg, till pensling
pärlsocker, till garnering
Fylllning:
125 g smör, rumstempererat
1½ dl strösocker
2 msk malen kanel
Gör så här:
- Värm mjölken till cirka 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.
- Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet, men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Rör samman fyllningen.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.
- Kavla ut varje del till till en platta som är ca 35x40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut.
- Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar