torsdag 16 september 2010

Maddes marängsviss

Marängbotten (se recept nedan)
Vaniljglass
Kolasås (se recept nedan)
Valfria färska bär och valfri färsk frukt

Gör så här:
  1. Lägg marängbottnen på ett uppläggningsfat eller bricka.
  2. Garnera marängen med glass, frukt och kolasåsen.
  3. Servera ev extra kolasås i en skål bredvid.

Marängbotten:
2 äggvitor
1 dl socker
1/2 krm bakpulver
50 g grovt hackad mörk choklad

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250 grader. 
  2. Vispa vitorna hårt och vispa sedan i socker och bakpulver. 
  3. Rör i chokladen. 
  4. Bred ut marängen till ca 20 cm stor rundel på bakplåtspapper, gör en fördjupning i mitten. 
  5. Stäng av ugnen när du sätter in marängen. 
  6. Grädda längst ned i ugnen 2–3 timmar, gärna längre. Undvik att öppna ugnsluckan under tiden. 

Kolasås:
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
0,5 tsk salt

Gör så här:
  1. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull.
  2. Koka upp och låt puttra tills såsen tjocknar, ca 10 minuter.
  3. Låt kolasåsen svalna.

Inga kommentarer: