Vaniljglass
Kolasås (se recept nedan)
Valfria färska bär och valfri färsk frukt
Gör så här:
- Lägg marängbottnen på ett uppläggningsfat eller bricka.
- Garnera marängen med glass, frukt och kolasåsen.
- Servera ev extra kolasås i en skål bredvid.
Marängbotten:
2 äggvitor
1 dl socker
1/2 krm bakpulver
50 g grovt hackad mörk choklad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Vispa vitorna hårt och vispa sedan i socker och bakpulver.
- Rör i chokladen.
- Bred ut marängen till ca 20 cm stor rundel på bakplåtspapper, gör en fördjupning i mitten.
- Stäng av ugnen när du sätter in marängen.
- Grädda längst ned i ugnen 2–3 timmar, gärna längre. Undvik att öppna ugnsluckan under tiden.
Kolasås:
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
0,5 tsk salt
Gör så här:
- Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull.
- Koka upp och låt puttra tills såsen tjocknar, ca 10 minuter.
- Låt kolasåsen svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar