måndag 26 juli 2010

Fläskfilé med gorgonzolagratinerade bananer



500 g fläskfilé
3 bananer
2 msk mango chutney
2 dl grädde (mat- eller visp-)
1–3 tsk curry, efter smak
2 paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g gorgonzola eller annan ädelost
persilja
salt och nymalen svartpeppar
smör eller olivolja

Gör så här
  1. Putsa filén och skär den i 2 cm tjocka skivor. Hetta upp matfett i en stekpanna och bryn ett par köttskivor i taget, ett par minuter per sida. Krydda med salt, peppar och curry och ta sedan upp köttet.
  2. Skala och hacka vitlök och lök fint, låt svettas i pannan tills löken blir lite genomskinlig. Tillsätt mer fett om det behövs.
  3. Skär paprikorna i bitar och låt fräsa med en stund på slutet. Slå på grädde, tillsätt mango chutney, salt, peppar och lite mera curry. Låt koka på svag värme ett par minuter.
  4. Lägg köttet i en ugnsfast form. Slå över grönsaksröran. Skala och skiva bananerna och fördela överst. Smula över gorgonzola och gratinera i 250 grader tills osten smält och rätten fått fin färg, cirka 10 minuter. Kolla att köttet är klart, men det ska inte vara för torrt. Strö över finhackad persilja.
  5. Servera med ris eller pressad potatis och en grönsallad.

Inga kommentarer: