lördag 16 mars 2019

Pasta med ugnsbakade körsbärstomater och pancetta


400 g bucatini eller annan lång pasta
1,25 dl olivolja
1 msk olivolja (till stekning)
400 g körsbärstomater
3-4 vitlöksklyftor, fint skivade
8 timjanstjälkar, bladen
5 rosmarin­stjälkar, hackade blad
3 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk strösocker
200 g pancetta, tärnad (eller bacon)
finhackad persilja att garnera med

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Häll 1,25 dl olivolja i en ugnsform, cirka 30 × 25 cm. Skölj tomaterna och torka dem med hushållspapper. Skär tomaterna i halvor och placera dem med snittytan uppåt i formen.
  2. Blanda vitlök, kryddor och socker i en liten skål. Lägg en rejäl nypa av kryddblandningen på varje tomathalva och droppa några droppar olivolja ovanpå. Baka tomaterna i ugnen i cirka 2 timmar. Plocka för­siktigt upp tomaterna och lägg dem på en tallrik. Spara oljan.
  3. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och stek pancettan tills den är lite krispig, men fortfarande mjuk. Låt rinna av på hushålls­papper.
  4. Hetta upp den sparade oljan från ugnsformen i en stor panna som rymmer hela rätten. Lägg försiktigt i tomaterna, salta och peppra och låt dem fräsa på låg värme i 2–3 minuter. Försök att se till att så många tomater som möjligt bibehåller formen.
  5. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpack­ningen. Låt den rinna av i ett durkslag.
  6. Häll ner pastan och hälften av pancettan i pannan med tomater. Blanda försiktigt. 
  7. Servera pastan garnerad med resten av pancettan och persilja.

Inga kommentarer: