söndag 14 januari 2018

Ravioli med baconsås


Pastadeg:
200 gram vetemjöl (50/50 med durumvete gör pastan extra god)
2 ägg
1 msk olivolja
0,5 tsk salt

Gör så här – pastadeg:
  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör tills en grynig massa. 
  2. Häll ut degen på en bänk och knåda tills den är helt sammansatt och liknar en deg, den ska vara ganska fast. 
  3. Slå in degen i plastfilm och lägg i kylen minst 30 min. 

Pastafyllning:
2 schalottenlökar, fint hackade
1 vitlöksklyfta, pressad
10 basilikablad, färska, finhackade
2 kvistar färsk timjan, finhackat
25 g riven parmesan, fint riven
1 burk ricotta
Salt, efter smak
nymalen svartpeppar, efter smak

Gör så här – pastafyllning:
  1. Finhacka schalottenlöken fint.
  2. Fräs löken mjuk och glansig på medelhög värme i en klick smör. Pressa i en vitlöksklyfta.
  3. Finhacka i färsk basilika och timjan och smaka upp med salt och peppar.
  4. Lägg över allt i en skål och låt svalna något innan ricottan blandas i.
  5. Blanda i ricotta och riven parmesan. Smaka av och salta mer om du känner att det behövs.

Gör så här – ravioli:
  1. Dela pastadegen i flera delar och kör varje del i pastamaskinen. 
  2. Kör degen i maskinen ända tills du kommit till fals 7.
  3. Lägg ut en klick fyllning med lagom mellanrum från varandra. Ca 1 msk fyllning. Lägg sedan nästa remsa ovanpå och ”förslut” varje pastaknyte. Försök att trycka ur all luft kring fyllningen. Ta sedan en rund stans, alternativt en annan form och stansa ut dina ravioli. Tryck till kanterna. Se till att inga öppningar finns in till fyllningen!
  4. Lägg alla färdiga ravioli på ett mjölat smörpapper (pudra på lite durumvete).
  5. Där kan de ligga och torka fram tills att de skall kokas.
Baconsås:
2 paket bacon
20 g smör, brynt
1/2 dl vitt vin
2-3 dl vispgrädde
1 tsk kycklingfond
1–2 dl fint riven parmesan
hackad basilika
salt, efter smak

Tillbehör:
Riven parmesan

Gör så här – baconsåsen:
  1. Smält smöret i en stekpanna eller gryta.
  2. Finhacka baconet och fräs i smöret.
  3. Tillsätt det vita vinet. Låt koka ca 1–2 min så att alkoholen i vinet får dunsta lite.
  4. Häll sedan i grädde och kycklingfond. Låt koka/reducera till en lagom krämig sås.
  5. Tillsätt riven parmesan och hackad basilika. 
  6. Smaka av med salt.
Gör så här – tillaga raviolin:
  1. Koka upp vatten i en kastrull och salta ordentligt. 
  2. Koka pastan i 4-5 minuter och lyft försiktigt upp raviolisarna med en hålslev.
  3. Servera. Lägg upp ca 5 raviolis per person och tallrik.
  4. Skeda över den krämigt goda såsen. Riv över rikligt med parmesan.

Inga kommentarer: