Pajdeg:
1 ½ dl vetemjöl (90 g)
drygt 1 ½ dl fint rågmjöl (90 g)
1 krm salt
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 ¼–1 ½ kg tomater
1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
olivolja
200 g lagrad ost, till exempel prästost eller parmesan, finriven
1 ½ msk potatismjöl
nymald svartpeppar
1 kruka basilika
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader, använd varmluftsugn om du har det.
- Ta bort stjälkfästet på tomaterna och skär cirka 3 skivor av varje tomat. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Strö över salt. Låt dem bli halvtorkade i ugnen cirka 1,5 timme.
- Gör under tiden pajdegen: Blanda mjöl och salt. Tillsätt smöret och arbeta till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant cirka 26 cm i diameter. Ställ formen i kyl eller frys.
- Finhacka löken och pressa vitlöken, fräs alltsammans riktigt mjukt i olivolja.
- När tomaterna är färdiga höj ugnstemperaturen till 225 grader.
- Klä kanten på pajdegen med aluminiumfolie och grädda pajformen 12–15 minuter i nedre delen av ugnen.
- Blanda ost och potatismjöl.
- Ta bort aluminiumfolien och fördela hälften av osten blandad med majsstärkelse i majbottnen.
- Lyft upp tomaterna från bakplåtpappret med till exempel en pincett och fördela hälften ovanpå på osten, vrid över rejält med svartpeppar.
- Fördela sedan hälften av den frästa löken ovanpå och hälften av basilikabladen.
- Fördela resten av osten, tomaterna och löken ovanpå och vrid över svartpeppar
- Grädda i cirka 30 minuter. Ta ut pajen och låt den vila ca 5 minuter. Ta sedan försiktigt loss kanten.
- Strö över strimlade basilikablad och servera med sallad.
- Pajen kan även serveras kall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar