måndag 19 september 2016

Baconlindade tomatjärpar med Jack Danielssås


Järpar:
500 g nötfärs
1 ägg
½ dl grädde
1 ½ msk kalvfond
1 msk soja
salt och svartpeppar
8 soltorkade tomater
1 gul lök
1–2 paket bacon

Sås:
1 liten gul lök
100 g champinjoner
smör
3 dl grädde
1 dl crème fraîche
2 msk Jack Daniel's whiskey
2 msk kalvfond
1 tsk dijonsenap
½ msk soja
1 msk timjan (kryddburk)
salt och svartpeppar

Gör så här:
  1. Börja med järparna. Finhacka alla ingredienser, utom färsen och baconet, till järparna i en matberedare.
  2. Blanda den mixade smeten med köttfärsen. 
  3. Forma järpar och linda dem med bacon. Lägg i ugnsfast form.
  4. Stek i ugn, 225°, i ca 15 minuter tills baconet fått färg.
  5. Gör såsen under tiden. Finhacka lök, skär champinjonerna i mindre bitar och stek i smör.
  6. Lägg i övriga ingredienser och låt småputtra en liten stund.
  7. Ta ut formen med järparna ur ugnen och häll av fettet som smält från baconet. 
  8. Häll Jack Daniel's-såsen över järparna. 
  9. Sätt in i ugnen igen och stek i 15 minuter till.
  10. Servera med valfritt tillbehör, till exempel potatisklyftor och sallad.

Inga kommentarer: